Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Με τη στήριξη της κυβέρνησης η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ

 Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε το απόγευμα της Τρίτης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο μεταξύ, την πλήρη στήριξή τους στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, σχετικά με την απόφασή του να κλειδώσει το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου για μια βδομάδα, με αφορμή μια κινητοποίηση φοιτητών την περασμένη Δευτέρα, δίνοντας συνέχεια στο αποπροσανατολιστικό σκηνικό που στόχο έχει να περάσει το δόγμα «Νόμος και Τάξη» στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Το θέμα μεταφέρθηκε και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ουπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, επιτέθηκε σε τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μέλη της Επιτροπής, και συγκεκριμένα στους Θ. Φωτίου, Χρ. Μαντά και Απ. Αλεξόπουλο, ότι «ο πρύτανης μου διαμαρτυρήθηκε πως τρεις συνάδελφοι παραβίασαν το χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου», και πρόσθεσε: «Το θέμα ασφάλειας και καθαριότητας εμπίπτει στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, και κάθε ίδρυμα θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει». Ο υπουργός υποστήριξε πως ο πρύτανης «έχει δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου, προφανώς για τους τρίτους», και ρώτησε: «Σε ποιο χώρο δεν γίνεται αυτό;».
Από την πλευρά των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Θ. Φωτίου ανέφερε ότι έκαναν προχτές επίσημη επίσκεψη στην Πρυτανεία και απαίτησε από τον πρύτανη να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους -σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου- κατηγόρησε για «αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτική ανωμαλία». Να σημειώσουμε ότι είχε οριστεί για χτες το μεσημέρι συνάντηση των τριών βουλευτών με τον πρύτανη, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω της ανακοίνωσης με τις κατηγορίες, που εξέδωσε προχτές ο πρύτανης για τους τρεις βουλευτές.
Οξύνοντας την αντιπαράθεση, ο βουλευτής της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ«έχει δείξει ανοχή σε πρακτικές κουκουλοφόρων. Όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι πυρπολητές των πανεπιστημίων, ποιοι χτίζουν πόρτες πρυτανείων, και ποιοι εξυπηρετούν την ανομία», είπε -και πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια της χώρας πρέπει να λειτουργήσουν «όπως αυτά της ΕΕ και των ΗΠΑ, χωρίς νονούς». Στο ίδιο πνεύμα, ανακοίνωση εξέδωσε χτες το πρωί και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ανέδειξε ότι η όλη αντιπαράθεση είναι «ουσιαστικά συζήτηση περί νόμου και τάξης στα ανώτατα ιδρύματα. Έχει στόχο το κίνημα των φοιτητών, των εργαζομένων και των διδασκόντων μέσα στα ιδρύματα, και το έδαφος καλλιεργείται εδώ και καιρό, με αντιδραστικές εξελίξεις που θα τις βρούμε μπροστά μας, αξιοποιώντας υπαρκτές αδυναμίες. Εμείς ένα έχουμε να πούμε, ότι οι περισσότεροι φοιτητές αγωνιούν για τις σπουδές τους και το μέλλον τους, αντιμετωπίζουν ελλείψεις και υποχρηματοδότηση στα ιδρύματα, και έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν όσα δικαιούνται. Οι εργαζόμενοι μέσα στα ιδρύματα βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια, και οι διδάσκοντες σπρώχνονται και με αυτό το νομοσχέδιο ακόμα περισσότερο, να λειτουργούν σαν μάνατζερ και να κυνηγάνε προγράμματα προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτές οι καταστάσεις είναι απαράδεκτες».