Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Γραμματεία Εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ Ρόδου: Να ανακληθούν άμεσα οι νέες συγχωνεύσεις τμημάτων

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Ρόδου.  Καταγγέλλει ότι με έγγραφό της, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου καλεί μια σειρά από σχολεία να αποφασίσουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συγχώνευσης τμημάτων, απαιτώντας ουσιαστικά να στοιβαχτούν 27 παιδιά σε ένα τμήμα, σε αντίθεση, μάλιστα, με τις αποφάσεις κατανομής των μαθητών από τους συλλόγους διδασκόντων, που έχουν ληφθεί με βάση παιδαγωγικά κριτήρια.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και ΕΕ ξεδιπλώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, όσο προχωράει η υλοποίηση των κατευθύνσεων που εδώ και χρόνια έχουν αποφασίσει και που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το σχηματισμό του "νέου Σχολείου". Μετά την "αξιολόγηση", την τράπεζα θεμάτων, τις ελλείψεις σε βιβλία, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών με τα οποία ξεκίνησαν και φέτος τα σχολεία, χτύπησαν την πόρτα μας και οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
Με έγγραφο που έστειλε στις 9/10/14 (13245/09-10-2014) η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καλεί μια σειρά σχολεία να αποφασίσουν για την "άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή" της συγχώνευσης τμημάτων.
Έτσι, σε αντίθεση με τις αποφάσεις κατανομής των μαθητών από τους συλλόγους διδασκόντων με παιδαγωγικά κριτήρια, η διεύθυνση ζητάει την ανακατανομή των τμημάτων με αποκλειστικό κριτήριο την περικοπή "δαπανών", με το στοίβαγμα στις τάξεις 27 μαθητών. Το νέο σχολείο - επιχείρηση που δημιουργούν, το μόνο καινούριο που έχει να φέρει είναι ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Ουσιαστικά, εξυπηρετεί την απαίτηση των μονοπωλίων το σχολείο να μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής των αυριανών φθηνών, αμόρφωτων, μισοκαταρτισμένων εργαζομένων. Μάλιστα, έχουν την απαίτηση από τους εκπαιδευτικούς να γίνουν συνεργοί στα σχέδια αυτά, καλώντας τους να βάλουν στην άκρη κάθε παιδαγωγική αρχή.
Στην προσπάθεια αυτή, βέβαια, έχουν βρει πρόθυμους συμμάχους μέσα στα σχολεία, που δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έδωσε τις τελευταίες μέρες η διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου. Στη δυνατότητα του συλλόγου διδασκόντων να βελτιώσει τις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μειώνοντας τους μαθητές σε τμήματα όπου υπάρχουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ο διευθυντής στάθηκε αντίθετος. Μάλιστα, προχώρησε και πιο μακριά, ζητώντας με έγγραφο οδηγίες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας για το πώς να αντιμετωπίσει τον Αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ και στέλεχος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ρόδου, που έβαλε το ζήτημα για συζήτηση. Επιπλέον, σέρβιρε έτοιμη τη δικαιολογία για να μην εφαρμοστεί η πρόταση, πατώντας και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αντί να ζητήσει ενίσχυσή του.
ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Συνάδελφοι, με τη δημιουργία κοινού μετώπου με γονείς και μαθητές, να καταργήσουμε στην πράξη την αντιεκπαιδευτική τακτική του στοιβάγματος σε 27άρια τμήματα Με συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων να διεκδικήσουμε τη δημιουργία τμημάτων με μέγιστο αριθμό μαθητών τους 20, με γνώμονα τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Σε καμία περίπτωση, δε δεχόμαστε την απαράδεκτη τακτική της ανασύνταξης των τμημάτων, κάτι που θα οδηγήσει επίσης πολλούς συναδέλφους στο χάσιμο της οργανικής τους θέσης και στην περιπλάνησή τους από σχολείο σε σχολείο.
Καλούμε τους συλλόγους γονέων καθώς και τους μαθητές μας μέσα από τα μαθητικά συμβούλια να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις, για το σχολείο που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών τους.
Καλούμε το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου να απαντήσει άμεσα στις επικείμενες συγχωνεύσεις με κινητοποιήσεις και να καταδικάσει τις ενέργειες του συγκεκριμένου διευθυντή και τις προσωπικές απειλές και την προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης.
Το κάνουμε ξεκάθαρο: Οι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνομαστε στο ΠΑΜΕ δε θα τρομάξουμε από απειλές, δε θα μας φιμώσουν. Τα δύο πόδια δε θα τα κάνουμε τέσσερα και πάλι.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ».