Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ: Απάντηση στην ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

Πριν μια εβδομάδα διοργανώθηκε στην Κέρκυρα συλλαλητήριο κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Ιωάννης Καποδίστριας. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Κέρκυρας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, στέλεχος επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας πληροφορούσε και η αφίσα με την οποία γέμισαν την πόλη της Κέρκυρας.
Ο δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, χωρίς να σεβαστούν το θεσμικό τους ρόλο και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα, προχώρησαν στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, ως πρόσωπα, μαζί με το βουλευτή του κόμματος, όταν ο δήμαρχος είχε ομόφωνη απόφαση για συλλαλητήριο από το δημοτικό συμβούλιο. Επρόκειτο για καθαρά κομματική κινητοποίηση που στένευε το πλαίσιο και τη δυνατότητα μαζικής συμμετοχής. Το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο.
Η ηγεσία της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας θεώρησε σκόπιμο να δώσει κάλυψη μαζικού φορέα στην κομματική γύμνια της κινητοποίησης. Και το έκανε χωρίς να συνεδριάσει και αποφασίσει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Ακόμη, δεν είχαν ούτε τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της πλειοψηφίας. Τέτοιος σεβασμός στο όργανο και τη λειτουργία του! Τόση δημοκρατική ευαισθησία! Τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις οδηγούν τα εργατικά συνδικάτα στον εκφυλισμό και την απομαζικοποίηση. Είναι μέρος της συνολικότερης αντίληψής τους. Και μετά κατηγορούν το ΠΑΜΕ για κομματισμό και διασπαστική τακτική. Γιατί τους αποκαλύπτει. Αποκαλύπτει το ρόλο τους.
Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του άσκησε κριτική στην απόφαση της ηγεσίας της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου και αντί να μαζευτούν για τις απαράδεκτες επιλογές τους, με απύθμενο θράσος αντεπιτίθενται. Θέλουν να βγουν και από πάνω. Μιλούν για «προαποφασισμένη συμμετοχή». Πότε; Και πού; Στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Χτες 22-10 οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ έβαλαν θέμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου, να πάρει απόφαση συμμετοχής στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την 1η Νοέμβρη. Ήδη έχουν αποφασίσει 700 και πλέον σωματεία, Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες. Αρνήθηκαν γιατί είναι «κομματικά καπελωμένη».
Μιλούν για «μικροπρέπειες» και «κομματικές σκοπιμότητες». Ή μπερδεύουν το νόημα των λέξεων ή δεν έχουν την αίσθηση του ρόλου τους ή το θράσος τους δεν έχει όρια. Σε κάθε περίπτωση, το εργατικό κίνημα με τέτοιες δυνάμεις στην ηγεσία του δεν μπορεί να πάει μπροστά.
Απαιτείται αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων. Είναι υπόθεση των εργαζομένων.


Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ